Despre comuna Bordușani
Din punct de vedere geomorfologic, comuna se gaseste in zona luncii si teraselor joasa si inferioara a fluviului Dunarea, relieful prezentand o inclinare generala vest-est.
Cel mai bine reprezentata este lunca interna din Insula Mare a Ialomitei, situata intre cele doua brate ale Dunarii, altitudinile medii avand valori intre 7 si 8 m in jumatatea de est a teritoriului, ajungand pana la 70 m in cea de vest, unde sunt si o serie de movile. Malul Borcei are 8-13 m inaltime.
Dunarea, prin bratul Dunarea Veche, constituie limita estica a teritoriului administrativ al comunei Bordusani pe o lungime de 8 km.
Relieful comunei Bordusani este un relief predominant de:
- campie,
- relief de lunca
- terasa.
Relieful se impune nu prin varietatea de forme si altitudini, ci prin monotonia sa, o campie neteda, intrerupta prin numeroase concavitati.
Intregul judet Ialomita este situat in campia tabulara Dunareana cu terase ce cuprind vaile Dunarii si Ialomitei.
In modelarea campiei au fost factorii:
- cursul Bratului Borcea,
- vantul,
- precipitatiile.
Teritoriul cuprins intre 2.5 metri si 74 metri, inaltimile cele mai joase sub 10 metri, se intalnesc in partea de nord si est in lunca, altitudinile medii avand valori de 7 – 8 metri.
Malul stang al Bratului Borcea este caracterizat printr-o zona de lunca externa dezvoltata pe o latime de 2 – 2.5 km pe teritoriul comunei, care pe un sector mic de la nord de satul Bordusani dispare in favoarea terasei joase.
Cotele absolute ale luncii externe sunt cuprinse cu valori de 7 – 8 m. Terasa inferioara a Dunarii corespunde treptei de altitudini absolute de 35 – 38 m si apare la nord de localitatea Cegani marandu-si treptat latimea spre nord la 2 Km la Bordusani, pana la aproape 7 Km in dreptul satului Facaeni si se incheie la nord de Vladeni bine conturata de o linie est-vest. Pe suprafata sa se pot vedea numerosi martori de eroziune si dune consolidate, alineate pe directia nord-sud.
Terasa joasa a Dunarii corespunde treptei de altitudini de 20-23 m si in zona este prezenta de la nord de Cegani si pana la nord de Facaeni, in zona comunei Bordusani avand latimi de circa 400 m in partea sa sudica (Cegani) si de circa 3 Km in partea de nord (Bordusani).
In partea de est-nord-est, relieful este perturbat de mici vai, sapate in depozite argiloase – loess, in rest apar numeroase movile, dune si crovuri ceea ce denota si o neomogenitate litologica a formatiunilor geologice superficiale. Nisipurile sunt depozite eoliene si ocupa suprafete restranse, mai evidente fiind la contactul cu Podisul Hagieni.
Depozitele aluvionare de lunca sunt alcatuite la baza din:
- nisipuri argiloase,
- argile nisipoase
- maluri, groase de 5-8 m.
Ele sunt reprezentate prin dune vechi dar asociate sau chiar ingropate de loess. Din loc in loc apar inaltimi mai mari in movile de origine antropica (exemplu Movila Popina).
Alte movile de origine antropica cu cote inalte sunt:
- Movila lui Cabal – 20 m,
- Muchia Inalta – 25m,
folosite mai ales ca puncte de observatie si comunicatie care in prezent au fost nivelate aproximativ si utilizate pentru culturi de cereale.
Teritoriul comunei Bordusani este caracterizat prin soluri azonale de lunca, care sunt mai slab dezvoltate, si solidificarea lor, continutul de humus in continutul superior putand ajungand la 7%. Din cauza adancimii mici a apei acviferul freatic, acestea sunt frecvent gleizate si inmlastinite.
In general, solurile de lunca sunt favorabile unei game largi de culturi agricole, datorita gradului ridicat de fertilitate si regimului hidric favorabil.
Cernoziomurile carbonatice din zona teraselor si Podisul Hagieni au drept caracteristica principala prezenta carbonatilor de la suprafata. In acest sector, din cauza ariditatii, cantitatea de precipitatii din cursul anului indeparteaza substantele solubile, iar uscaciunea mare din timpul sezonului cald mareste evaporarea apei din sol, care aduce spre suprafata sarurile respective.
Solurile zonale „nota predominanta” a invelisului de sol o dau cernoziomurile, care se extind pe circa 80% din campurile Baraganului. Conditiile pedogenetice in care s-au format cernoziomurile sunt:
- clima cu un caracter pronuntat continental,
- precipitatiile,
- vanturile,
- vegetatia naturala de stepa,
- relieful de campie.
Teritoriul comunei Bordusani, are un climat cu un pronuntat grad de continentalism care se caracterizeaza prin contraste de la vara la iarna. Aceste mari contraste se datoreaza pozitiei geografice a Baraganului situat in partea de est a Campiei Romane, unde patrund iarna masele de aer rece continental de pe intinsul euro-asiatic si vara cele fierbinti si uscate dinspre Ucraina ori Mediterana si Africa care dau acestor teritorii o nota de ariditate.
Doar Balta Borcei, mai introduce o nota locala de ameliorare a contrastelor climatice, datorita pozitiei sale dintre cele doua brate ale fluviului, prin sistemul de briza de balta si locala care se simte pe timpul verii.
Valorile medii anuale ale temperaturii aerului sunt cuprinse intre 10 si 11 grade C. In timpul anului, temperatura aerului este intr-o continua evolutie de la valori medii negative in intervalul decembrie – februarie, la valori pozitive, in intervalul martie – noiembrie.
Dintre resursele naturale care poate fi valorificat in viitor este lemnul. Principalele riscuri de pe teritoriul comunei sunt alunecarile de teren situate de pe malul stang al bratului Borcea 1.5 km. In comuna Bordusani exista doua magazine nonalimentare si 17 magazine alimentare.
De asemena exista:
- 2 cabinete medicale, din care unul este stomatologic,
- 2 medici de familie avand cabinete medicale individuale,
- 1 punct farmaceutic.